Wat is een ballooncontract bij een autolening?

ballooncontract autoleningEen ballooncontract ofwel ballonlening is een financieringsvorm die doorgaans door autodealers wordt aangeboden bij de aankoop van een auto (ook enkele banken maken gebruik van deze formule). Het karakter van deze lening is dat gedurende de looptijd slechts niet de totale leensom wordt afgelost. Aan het eind van de rit staat er dan een restschuld open. Deze restschuld kan op diverse manieren afgewikkeld worden.

  • Je hebt de optie om de aangekochte auto ‘terug te verkopen’ aan de dealer. Indien de auto meer waard is dan de restschuld krijg je het verschil uitgekeerd, en als de wagen op dat moment minder waard is zul je het verschil moeten bijleggen. Bij deze optie is het bijna standaard dat je bij de autodealer meteen een ander voertuig aanschaft met meestal een nieuw ballooncontract. Jouw relatie met de autodealer komt in deze neer op een soort lease-overeenkomst, maar dan met ruimere vrijheid voor jou als gebruiker van het voertuig.
  • Je hebt de optie om de origineel aangekochte auto te behouden en over de restschuld met de autodealer een nieuwe financiering af te sluiten. Dit zal in de meeste gevallen geen ballooncontract meer zijn, aangezien het voertuig reeds over een ‘kritieke’ leeftijd heen is.
  • Je hebt de optie om de totale restschuld in één termijn contant aan de autodealer te voldoen. De auto wordt volledig jouw eigendom.

De voordelen van een ballooncontract.

De maandelijkse aflossingen zijn bij een ballooncontract lager dan bij een normale lening op afbetaling. Immers slechts een deel van het geleend bedrag wordt terug betaald. Indien je € 12.000 leent over en periode van 4 jaren zul je bij een normale lening op afbetaling maandelijks € 250 aflossen en hiernaast de JKP-rente over het openstaand saldo van de schuld. Indien je met een ballooncontract hetzelfde bedrag over dezelfde periode leent, maar daarbij € 4000 als ballonsaldo (restschuld) opneemt, zul je maandelijks slechts € 167 aflossen met hiernaast de JKP-rente over het openstaand saldo.

De nadelen van een ballooncontract.

Los van het feit dat je aan het eind van de looptijd nog met een restschuld zit vallen bij een ballooncontract de totale kosten voor de lening hoger uit dan bij een lening op afbetaling. Ook indien de JKP-rente voor beide leningen gelijk is, bijvoorbeeld 8.4%. Indien je € 12.000 leent over een periode van 4 jaar is bij een lening op afbetaling het saldo van de schuld na 3 jaar reeds gedaald naar € 3000. De maandelijkse rente die je naast het aflossingsbedrag aan de bank verschuldigd bent is dan 0.7% (een twaalfde deel van 8.4%) van € 3000 en komt op € 21. Bij een ballooncontract is onder dezelfde omstandigheden na 3 jaar het saldo van de schuld nog € 6000 en zul je die maand € 42 aan JKP-rente betalen, naast het aflossingsbedrag. Door de tragere afname van de totale schuld betaal je bij een ballooncontract over de totale looptijd van de lening dus aanzienlijk meer aan rente.

Noot: Een balloncontract is van origine een formule die gebruikt werd voor investeringen, waarbij het geleend geld ‘gegroeid’ behoorde te zijn aan het einde van de looptijd. Bij de aanschaf van een auto is sprake van het tegenovergestelde. Aan het eind van de rit is de auto aanzienlijk minder waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *