Waarom is een familiale verzekering belangrijk?

familiale verzekeringJe zoontje trapt een bal door de ruit van de buren, je fietst en veroorzaakt een aanrijding, de hond bijt een voorbijganger. Dit zijn enkele van de onnoemlijke gevallen waarbij een familiale verzekering goed van pas kan komen. Met deze verzekering wordt in theorie alle schade die door jou, je gezin, je huisdieren en anderen onder je hoede veroorzaakt wordt bij derden vergoed door de verzekeraar. Het gaat hierbij om lichamelijke en/of materiële schade in de privésfeer.

De familiale verzekering wordt door verzekeraars ook aangeboden als BA-familieverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) of als gezinsverzekering. Inhoudelijk zijn er weinig verschillen aangezien de meeste voorwaarden voor dit product wettelijk zijn vastgelegd.

Noot: Alleen schade aan een derde is gedekt; schade veroorzaakt aan je eigen goederen wordt niet vergoed.

Noot: Alleen schade veroorzaakt buiten een contractuele band of een arbeidsovereenkomst kan vergoed worden door de familiale verzekering.

Wie wordt gedekt door een familiale verzekering?

De verzekering dekt de materiële en lichamelijke schade die veroorzaakt wordt door:

  • de verzekeringnemer en alle gezinsleden: niet alleen de echtgenoot of partner en de eigen kinderen, maar ook een kind onder zijn hoede, of grootouders die op bezoek zijn. Ook dienstpersoneel dat op het ogenblik bij de verzekeringnemer thuis werkt en een babysitter.
  • huisdieren (waaronder paarden),
  • de gebouwen die u bezit en betrekt (hoofdverblijf en tweede verblijf). Bijv: Een boom die omvalt of een losgeraakte dakpan?

Tot welk bedrag dekt een familiale verzekering?

Wettelijk is vastgesteld dat een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid aan derden ongelimiteerd moet zijn. Indien bijvoorbeeld je dochtertje spelend met een aansteker een vakantiekamp in de fik steekt en voor honderd duizenden euro’s schade aanricht behoort de verzekeraar alle kosten op zich te nemen. In dit specifiek geval zul je als ouder waarschijnlijk eerst voor het gerecht gedaagd worden en zal een rechter moeten uitspreken dat er sprake is van burgerlijke aansprakelijkheid.

Welke schade mogen de verzekeraars uitsluiten?

Familiale BA-polissen mogen alleen de schade uitsluiten zoals opgesomd in het koninklijk besluit. Deze zijn:

  • schade die reeds gedekt is door een verplichte verzekering (bijvoorbeeld BA autoverzekering).
  • schade veroorzaakt door het gebruik van zeilboten van meer dan 200 kg of motorboten (bijvoorbeeld jetski).
  • schade veroorzaakt door het gebruik van luchtvaartuigen.
  • schade veroorzaakt door het beoefenen van de jacht.
  • schade veroorzaakt door andere dieren dan huisdieren.

Noot: Hoewel de voorwaarden van een familiale verzekering in België wettelijk zijn vastgesteld ben je niet verplicht deze af te sluiten. Het is wel uiterst aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *