Is het mogelijk om geld te lenen voor een trouw?

geld lenen voor een trouwBij het plannen van een trouw zul je je vaak merken dat de uitgaven blijven oplopen: trouwringen, trouwjurk, smoking, zaal, huurauto’s, foto-en videoreportages, receptiepersoneel, dranken, maaltijd, dj, huwelijksreis en nog een heleboel bijkomende aspecten. Voor een ‘bescheiden’ huwelijk kunnen de kosten met gemak boven € 15.000 uitkomen.

Bijna alle banken bieden tegenwoordig in hun financiering portfolio een specifieke lening aan om de kosten van een trouw te financieren. Bij de meesten onder de noemer huwelijkslening. Het is een lening op afbetaling, maar dan met als specifiek doel de financiering van een trouw. Het voordeel is dat bij een huwelijkslening de rente iets lager uitvalt dan bij een normale lening op afbetaling waarbij het doel niet vermeld hoeft te worden.

Hoe werkt de huwelijkslening?

Net als bij een lening op afbetaling wordt het aangevraagd bedrag meteen in een keer op de rekening gestort. De rente wordt tezamen met alle andere kosten rond de lening (administratie, premies) uitgedrukt in een Jaarlijks Kosten Percentage. De JKP-rente wordt over de totale leensom in rekening gebracht, ongeacht of je wel of niet het totale bedrag hebt uitgegeven. De hoogte van deze jaarlijkse rente wordt reeds bij het afsluiten van de lening voor de gehele looptijd vastgesteld.

De JKP-formule maakt dat het verloop van een huwelijkslening eenvoudig is te monitoren. Het geleend bedrag wordt over de totale looptijd terug betaald in evenredige maandelijkse aflossingen, vermeerderd met de JKP-rente. Deze bedraagt per maand een twaalfde deel van het jaarpercentage en wordt berekend over het saldo van de schuld.

Noot: De huwelijkslening is een relatief nieuw product bij de banken. Het concept werd eerst door de wat kleinere banken in België geïntroduceerd, en is vanwege de toenemende vraag door vrijwel alle grote bankinstellingen overgenomen.

Optie geldreserve.

Indien jij en je huwelijkspartner vooraf reeds hebben besloten om de lening voor het huwelijk binnen 2 jaar terug te betalen dan is het de overweging waard om in plaats van een huwelijkslening (lening op afbetaling) een geldreserve of doorlopend krediet bij de bank aan te vragen. Bij een geldreseve wordt alleen rente betaald over het bedrag dat binnen de lening gebruikt is. De voorbereidingen voor het huwelijk beginnen immers reeds lang voor de trouwdag waardoor ook de uitgaven verspreidt plaats zullen vinden. Heb je bijvoorbeeld een geldreserve ter beschikking met een kredietplafond van € 15.000 en besteed je een jaar voor de huwelijksdag alvast € 3000 aan de trouwringen, de trouwjurk en de smoking dan zul je in de maanden die volgen slechts op dat bedrag rente betalen aan de bank. Het nadeel van een geldreserve is wel dat de rente doorgaans enkele procenten hoger ligt dan bij een lening op afbetaling. Bij een lange looptijd van het krediet zullen de rentebesparingen van de voorbereidingsperiode dus weer verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *