Hoe bepaal je de geschikte looptijd van een lening?

hoeveel kan dit gezin lenenDe ideale looptijd voor een lening bestaat niet. Je zult bij het bepalen van een looptijd rekening moeten houden met je persoonlijke omstandigheden, zoals je leeftijd, het bedrag dat je gaat lenen, de bijkomende rente, je financiële ruimte en mogelijk profijt bij de belastingen en als je geld leent als particulier of iets anders. Dit staat bekend als geld lenen particulier. Bij een lening met een langere looptijd is het voordeel dat je de terugbetaling kunt spreiden, waardoor de maandelijkse aflossingen lager uitvallen en je het budget beter in evenwicht kunt houden. Neem hierbij wel in overweging dat langer lenen in meerdere opzichten duurder is.

  • Je moet over meerdere jaren rente betalen.
  • Het saldo van de schuld (lening) neemt langzamer af. De rente wordt over het saldo berekend.
  • Bij kredieten met langere looptijden brengen de banken vaak een hoger jaarlijks rentepercentage in rekening.

Een hypothecaire lening (woonkrediet).

Vanwege de gestegen vastgoedprijzen bieden de banken reeds enkele jaren hypothecaire leningen met vrij lange looptijden aan. Zowat elke financiële instelling biedt vandaag woonkredieten aan die kunnen worden terugbetaald over een periode tot 30 jaar. Bij het wel of niet kiezen van deze maximale looptijd speelt jouw leeftijd een cruciale rol. Het is ten zeerste aan te bevelen dat de lening volledig is afbetaald voordat je met pensioen gaat. Bovendien moet je bij de keuze voor een langere looptijd ervan bewust te zijn dat tegenover het genot van lagere maandelijkse aflossingen een hogere kostprijs staat. Op een hypothecaire lening van € 200,000 met een looptijd van 15 jaar en een jaarlijkse rente van 3.93% betaal je in totaal € 63.776 aan interest aan de bank. Indien je op deze zelfde hypothecaire lening een looptijd kiest van 30 jaar wordt het jaarlijks rentepercentage 4.87%. Je betaalt in totaal € 176.218 aan interest aan de bank. Bijna driemaal zoveel terwijl de looptijd slechts verdubbelt is.

Noot: Hypothecaire leningen met een langere looptijd leveren anno 2014 wel meer fiscale voordelen op dan bij een kortere looptijd. Dit kan in de toekomst natuurlijk altijd veranderen.

Een autolening.

Bij het laten financieren van de aankoop van een auto geldt het standaard principe dat de looptijd van de lening niet langer moet zijn dan de levensduur van het voertuig. Dus als de aangekochte auto naar schatting nog zeven jaren goed mee kan dan is het bijzonder raadzaam om de looptijd van de lening binnen deze zeven jaren te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aflossen voor een product dat niet meer beschikbaar is een psychologische drempel opwerpt bij de kredietnemer. Dit kan enerzijds de discipline bij het terug betalen beïnvloeden en anderzijds extra ongenoegen bij de kredietnemer veroorzaken.

Een lening op afbetaling (persoonlijke lening).

Bij een lening op afbetaling kennen de meeste banken vooraf vastgestelde maximale looptijden. Indien je een LOA zou gebruiken voor de aanschaf van een auto staan de banken doorgaans slechts een looptijd van vijf jaar toe. Dit omdat het voertuig in tegenstelling tot een autolening niet als onderpand voor de LOA dient. Voor verbouwingen aan de woning en de aanschaf van een boot of caravan ligt de maximaal toegestane looptijd bij de banken tussen 6 en 10 jaar. Voel je ook bij het afsluiten van een LOA absoluut niet verplicht om je te committeren aan de maximale looptijd die de financiële instelling aanbied. Bepaal deze op basis van je persoonlijke omstandigheden.

Noot: Leningen op afbetaling kennen nagenoeg geen fiscale voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *